söndag 27 september 2015

Dagens datum i historien - övergivandet av guldmyntfoten

"Guld är kungarnas pengar; silver är gentlemännens pengar; byteshandel är böndernas pengar, skuld är slavarnas pengar"
- Norm Franz

Idag står det - som "vårt datum i  historien" i diverse kalendrar att "Den 27 september 1931 övergav Sveriges centralbank guldmyntfoten". Men vad är en myntfot - och vad får det för inspel för oss idag - att vi inte längre har en guldmyntfot?

En (guld)myntfot  är det förhållandet (som varje land eller region reglerat i lag) mellan en viktenhet myntmetall och myntets räkneenhet. Jfr. 1£ - "1 pound sterling" - som alltså visar att myntet är gjort av - eller värt - 1 pund (ungefär ett halvkilo) sterlingsilver (silver med renheten av minst .925). Mynt kan i praktiken präglas i en annan metall än myntfoten, men det krävs att de vid erfodran av landets centralbank kan inlösas mot den angivna mängden metall. Ett mynt kan alltså ha ett metallvärde som är skilt från det symboliska värdet i handeln.

Just det här har i Sverige hänt en mängd gånger - då staten har behövt silver (för att till exempel bedriva fälttåg och krig) har det präglats en mängd olika "nödmynt" som - i stället för att innehålla "en daler silver" kom att kallas "riks-daler silver märke" och var präglade i koppar. Just kring 1715-1718 - Karl XII sista år i livet - präglades det mängder av "nödmynt" eller "riksdaler" - som alltså var ett slags "skuldsedel" till staten - där myntet skulle kunna kvittas mot en riktig daler silver. Sen. I framtiden...

(Att det liksom inte riktigt blev så var att de som hade Magdalena Anderssons jobb under Karl XII helt enkelt "glömde bort" att silvret skulle tillbaka till medborgarna - och man fortsatte att pressa "riksdaler" i stället för "daler silver". Då blev det mer pengar till "staten" och de tjänster staten ju utförde åt medborgarna - som att bedriva en krigsmakt. Känns den hähr retoriken igen, förresten, från en del av dagens nationalekonomiska diskussioner? Nåväl: Ett av dessa mynt - från 1716 - hette "Kronan" och det är efter det vår valuta faktiskt till sist heter "krona" i stället för "daler silver" eller "riksdaler")

Den skandinaviska myntunionen (Danmark, Norge och Sverige) införde guldmyntfoten år 1873. Värdet på kronan sattes så att 1 kg guld motsvarade 2 480 kronor. I år har priset pendlat kring 340.000kr/kg.   Kronan var alltså vid guldmyntfotens införande värd nästan 140 gånger mer omräknat i guldpriset.

Ända fram till 1952 angavs det på alla svenska femkronorsedlar "Sveriges riksbank inlöser vid anfordran denna sedel å fem kronor med guldmynt enligt lagen om rikets mynt av den 30 maj 1873," trots att denna inlösningsrätt upphört redan 1931. På dagens datum 1931.

Och det är här det hela blir intressant för dig - särskilt om du betänker citatet jag började det här inlägget med.  För hade vi haft en valuta som faktiskt vore backad av ädelmetaller som silver eller guld hade valutan varit oerhört stark. Och väldigt lite känslig för inflation, t.ex. 1 kg guld 1873 var fortfarande 1 kg guld igår och idag och kommer vara imorgon.

För ett par dagar sedan fick du lön. Den fick du ut i kronor. (Eller tja - det fick du inte heller - för du fick ut den i ettor och nollor på ett elektroniskt bankkonto) - men vad du fick ut var liksom inte riktiga pengar. Det var en fordran som du har på banken. En skuldsedel, om man så vill. Precis som femkronorssedlarna fram till 1952. Eller riksdalerna på 1700-talet. Men det är alltså inget "riktigt värde" i det här. Du har en fordran på banken. Som säger sig ha "täckning" för din fordran eftersom de själva har (andra) fordringar på bankens kunder (som bolån) osv.

Men inget av det här är backat av några riktiga tillgångar. Inga riktiga ädelmetaller. En krona är och förblir ett nödmynt. Idag har vi en valuta - "låtsisar" kan vi kalla den - där vi satt ett värde utifrån vad vi kan köpa andra  "låtsasvalutor" för med våra låtsisar. Din lön är alltså i låtsisar.

Jag använder en liten del - men ändå en del av min lön - till att spara i guld i stället.  Idag har jag köpt en 10krona från 1901. Idag var den värd lite drygt 1500 låtsisar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar